Afmetingen van een bestelbus

Een bestelbus is gemaakt om spullen in te vervoeren. Logisch toch. Maar uiteraard vormt dit type auto’s vanwege zijn ruimte ook een goede basis voor een camperbus. De eisen die een pakketbezorger of aannemer aan de afmetingen van zijn auto stelt verschillen echter op veel fronten van een campereigenaar die in zijn bus wil kunnen staan, zitten, eten en slapen. In deze post geven je wat meer informatie over de verschillende maatvoeringen van bestelbussen.

Lengte, breedte, hoogte

Als we praten over afmetingen dan praten we over (L)engte, (B)reedte en (H)oogte. Als je al eens hebt gezocht naar bussen op Marktplaats of Autoscout dan ben je typeringen als L1H2 of L3H2 vast al eens tegengekomen. Deze toevoeging achter een bestelauto (bijv. Peugeot Boxer L2H2) zegt iets over de uitvoering van dit type bestelauto. En dan in het bijzonder over zijn maatvoering. De meeste bestelbussen worden af fabriek verkocht als dezelfde auto met dezelfde opties maar in verschillende lengtes en hoogtes. Om je een voorbeeld te geven van de keuzes, de nieuwste Renault Master is te verkrijgen als L1H1, L1H2, L2H2, L2H3, L3H2, L3H3, L4H2 en L4H3. En dan hebben we het nog niet eens over bijzondere en exotische uitvoeringen (denk aan bakwagens, pick-ups en kiepwagens).

Voor jou als toekomstig campereigenaar zijn deze maten van belang: je wilt een bestelbus die groot genoeg is voor hetgeen jij er mee wilt doen, maar liever ook niet groter dan noodzakelijk vanwege de praktische bruikbaarheid, het gewicht en het onderhoud!

Het is goed om te weten dat ieder merk er andere maatvoeringen op na houdt. Een L2H2 van Opel heeft andere afmetingen dan een L2H2 van Peugeot.

Welk type bus past bij mijn wensen?

Hoewel ieder merk er dus andere maten op na houdt (en het daarom goed is om altijd een rolmaat mee te nemen als je een bus gaat bezichtigen!) kunnen we de verschillende ‘L’ en ‘H’ categorieën redelijk met elkaar vergelijken.

H1, H2 en H3
Een H1 bus is niet hoog genoeg om in te kunnen staan. Wil je van dit type bus een camper maken en gebruik maken van het kwarttarief voor de wegenbelasting dan zul je bijvoorbeeld een hefdak moeten plaatsen (zie hier de inrichtingseisen voor campers). Voor de meeste bussen geldt dat je met een H2 voldoende stahoogte hebt om te voldoen aan de eisen van de belastingdienst. Dat wil uiteraard nog niet zeggen dat je er zelf in kunt staan. In een H2 kun je, deels afhankelijk van de mate van afwerking van je plafond, vaak een stahoogte van zo’n 180cm tot 190cm bereiken.
Ben je lang en wil je rechtop kunnen staan dan zul je wellicht moeten uitkijken naar een H3 bus, die worden helaas een stuk minder gebouwd.


L1, L2 en L3
Afhankelijk van je wensen voor de inrichting kun je voor wat betreft de lengte kiezen voor een L1, L2, L3 of L4 (ook hier gelden weer uitzonderingen en bijzondere maten die we hier buiten beschouwing laten).

L1
Een L1 is over het algemeen een bus met ongeveer 2,5 meter aan laadruimte. Bij een L1 kun je denken aan de bekende Volkswagen busjes, of bijvoorbeeld een Renault Trafic (hoewel beide busjes ook in een L2 te koop zijn). Een L1 is een bus waar je bed al snel bijna de volledige lengte van je bus in beslag neemt (tenzij de bus breed genoeg is voor een breedtebed, zie hieronder). De leefruimte is dus beperkt.
Een L1 komt het dichtst in de buurt van een ‘gewone’ auto. Met een lengte van om en nabij de 5 meter is hij maar net ietsje langer dan bijvoorbeeld een Volvo station. Qua gebruiksgemak staat deze dus het dichtst bij een gewone auto. Voor gebruik als camper ben je enigszins beperkt in de verschillende manieren van inrichten. Maar uiteraard is er altijd een leuke oplossing te vinden. Zie
hier een voorbeeld van een L1H2-inrichting.

L2
De L2 wordt door onze klanten meestal gekozen (in onze portfolio vind je een aantal voorbeelden) als zij voor een 2 of 3-persoons camper kiezen. De laadruimte is zo tussen de 3 en 3,3 meter lang afhankelijk van het type bus. Met een totale lengte ergens tussen de 5,4 en 6 meter kun je op de meeste plaatsen nog goed een parkeerplekje vinden.
Met een L2 heb je genoeg ruimte voor een comfortabel bed: in de breedte of via een uitschuifconstrucie in de lengte. Een vast lengtebed is soms ook nog mogelijk, maar zorgt er wel voor dat je je zitruimte en keuken vrij compact zult moeten houden.


L3 of langer
Een L3 of langer is wellicht een goede keuze als je met meer dan 2 of 3 personen wilt reizen. Ook als je graag een vast lengtebed wilt is een L3 een goede keuze. Gebruik je je camper voornamelijk voor lange reizen en kom je niet veel in steden, dan wordt de lengte wellicht minder belangrijk en kies je misschien juist voor een ruime bus met veel opslag- en leefruimte.

De B van Breedte
Een belangrijke 3e maatvoering naast de ‘L’ en de ‘H’ vormt voor veel mensen de ‘B’ van breedte. Wil je in de breedte van je bus kunnen slapen dan heb je de keuze uit een beperkt aantal bussen. Het is goed om te vermelden dat een camper voor de Belastingdienst minimaal een bed van 180 x 110cm moet hebben (of 2 losse bedden, zie daarvoor wederom de
inrichtingseisen van de Belastingdienst). Wat ons betreft zijn er 6 types moderne bestelbussen die in aanmerking komen voor het slapen in de breedte:

  • Renault Master

  • Opel Movano

  • Nissan Interstar/NV400

  • Fiat Ducato

  • Citroën Jumper

  • Peugeot Boxer

Feitelijk zijn dit 2 type auto’s: de Renault, Opel en Nissan hebben dezelfde bus als basis. Dit geldt ook voor de Fiat, Citroën en Peugeot. In deze bussen heb je, afhankelijk van je keuze voor wel of geen isolatie en de mate van afwerking, de mogelijkheid van een matras met een lengte ergens tussen de 180 en 190cm.

Gaan wij jouw inbouw verzorgen? Dan adviseren we uiteraard uitgebreid over welk type bus het beste bij jouw camperwensen past!

 
Previous
Previous

Een bestelbus kopen

Next
Next

Camper Blog online!